Foguerons independentistes a la plaça del Raspall. Dissabte 26.

El 26 de gener arriben a Gràcia els foguerons, festa tradicional de St. Antoni de sa Pobla que tant mallorquines com graciencs celebren també cada any en aquest barri barceloní.

foguerons2013web

L’esquerra independentista de Gràcia aquest any hi organitzarà un seguit d’activitats de denúncia dels atacs contra el català arreu dels Països Catalans.

Els actes es faran a la plaça del Raspall.

  • 18h Xerrada amb membres de l’Esquerra Independentista de Mallorca “la reacció al canvi de cojuntura a Mallorca”.
  • 19:30h: Cercavila pel català acompanyats de música mallorquina tradicional i colles de cultura popular. Breu acte amb parlaments i tot seguit
  • Sopar de torrada, coca de trempó, vi i aigua, a preu popular
  • 21:30h A la nit, concert amb els grups mallorquins Exiliats i Eixut.

Organitzen: Endavant OSAN de Gràcia, CUP de Gràcia, ARRAN de Gràcia i L’Ateneu la Barraqueta

Hsn fet públic el següent manifest:

Jo sóc de Mallorca, català insular”. D’aquesta forma es definia Pere Capellà, home de lletres nascut a Algaida a principis del segle XX, al seu poema ‘Jo sóc català’. Una definició que és compartida per aquells que l’any passat ja vam fer acte de presència als Foguerons i que enguany organitzem per primer cop els Foguerons de Sa Pobla a la plaça del Raspall.

La nostra participació en aquesta festa especialment popular a Sa Pobla vol ser un pas més cap a la vertebració de la nostra nació que, com per tothom és sabut, no acaba a les fronteres administratives que al llarg dels segles ens han anat imposant els diferents governs espanyols. Segurament l’aspecte més evident de la unitat del conjunt dels Països Catalans no és altra que la llengua i és per això que, a banda d’esquarterar el nostre país en comunitats autònomes diferenciades, un altre dels principals instruments de què s’ha dotat Espanya per tal de liquidar-nos ha estat l’atac constant contra el català, que ha anat prenent formes diverses a cadascun dels territoris sempre amb el mateix objectiu de fer-lo desaparèixer. És per aquest motiu que l’any passat, la nostra participació als Foguerons estigué centrada en denunciar els atacs al català i que una de les accions que tirarem endavant fou a crema d’un ninot rèplica del president del Govern Balear Bauzá.

Aquesta any hem fet un pas endavant i organitzarem nosaltres també uns Foguerons de Sa Pobla. I, com l’any anterior, també serà la llengua el motiu al voltant del qual girarà la festa, perquè les agressions al català, en lloc d’aturar-se, s’han incrementat el darrer any al conjunt del país. Ara bé, si bé és cert que les agressions a la llengua i per tant al projecte de Països Catalans han augmentat, és encara més cert que la resposta ha estat també més massiva que mai. En són exemples la resposta reivindicativa dels pobles de Mallorca per la visita del president de les Illes Balears, els milers de llaços que adornen les façanes i els balcons de les escoles i instituts mallorquins que demostren que els nins i nines volen estudiar en mallorquí, el català de Mallorca, de la mateixa manera que als xiquets i xiquetes del País Valencià se’ls nega sistemàticament l’escolarització en valencià, el català del País Valencià. Una altra mostra d’aquesta vitalitat, d’aquesta consciència cada dia més alta de constituir un poble lliure ha estat la darrera Diada de Mallorca, que ha aconseguit ser la més multitudinària manifestació independentista de la història amb 9000 persones sota el mateix crit de llibertat que el milió i mig que sortiren, el passat Onze de Setembre, als carrers de Barcelona.

A la voluntat d’assimilar-nos, hem respost organitzant-nos per plantar-los cara, establint les estratègies més adequades a cada circumstància, sempre amb ànim rebel. Ja gairebé ningú no creu que sota l’estat actual sigui possible viure-hi sense la pressió constant dels inquisidors del segle XXI. Així que caldrà seguir construint estructures populars que, mitjançant pràctiques desobedients, deixin clar als enemics del català a tot arreu dels Països Catalans que som aquí per construir un futur en llibertat pel nostre poble.

Finalment, només ens resta animar-vos a totes, valencianes del nord, mallorquines de ponent, principatines insulars, a gaudir d’aquesta festa amb reivindicació i lluita, i que cada fogueró sigui una espurna del foc del nostre combat!

Visca la Vila de Gràcia, Visca Mallorca i Visca la Terra!

Anuncis