Comunicat de l’assemblea de treballadores d’YMCA contra els acomiadaments i els contractes precaris

Aquest mes de setembre 11 treballadores de l’ONG religiosa Ymca han sabut que estaven acomiadades.  Són les mateixes 11 persones que mesos enrere van reclamar unes condicions laborals dignes que s’adequessin al conveni que els correspon. Des de que han sabut la notícia, les treballadores s’han organitzat en l’assemblea de treballadores d’Ymca per reclamar la nul·litat dels acomiadaments i reclamar que s’apliqui el conveni corresponent per especialitat i àrea geogràfica.

sectacristianaymcaL’assemblea de treballadores ha iniciat la campanya de denúncia pública difonent el següent comunicat que reproduïm a continuació i informant a les famílies i infants a les portes d’Ymca.

Ymca: sabem explotar, sabem reprimir”

L’assemblea de treballadores d’Ymca Barcelona volem transmetre a totes les veïnes, entitats, organitzacions i assemblees del barri la situació laboral en què ens trobem.

Ymca és una ONG internacional presidida per Don Felipe de Borbón que treballa amb infants, joves i adults en situació de risc social a Gràcia. Es gestiona econòmicament per mitjà de subvencions públiques estatals i autonòmiques així com privades procedents de l’Obra Social de la Caixa.

Durant el curs 2011-2012 una gran part de les treballadores vam mostrar les nostres disconformitats amb les condicions laborals existents. Vam decidir dialogar amb els caps de l’empresa per tal de millorar les nostres condicions i, malgrat els repetits intents, no vam obtenir cap altra resposta que la indiferència.

El curs passat vam decidir formar una assemblea de treballadores amb l’objectiu d’aconseguir unes condicions laborals justes. Les nostres demandes són les següents:

(1) El conveni pel qual estàvem contractades era el “Convenio de Oficinas y Despachos” de l’àmbit territorial de la Comunidad Autónoma de Madrid, que no correspon ni al de la tasca que es desenvolupa a YMCA, que és l’acció social educativa, ni a l’àmbit territorial en què té lloc. És per això que demanem el canvi de conveni pel d’Acció Social de Catalunya.

(2) Les treballadores d’Ymca hem anat enllaçant contractes d’obra i servei un any rere l’altre mentre que la tasca que realitzem es duu a terme de forma continuada i és un dels pilars bàsics de l’associació. Demanem la contractació sota el règim de fix-discontinu.

(3) Per a ser contractades se’ns exigeix acreditar titulacions universitàries mentre que a l’hora de la veritat als contractes hi consta que som únicament titulats de batxillerat fet que permet a l’empresa d’estalviar-se la diferència salarial. Demanem una contractació corresponent amb la formació que es demani a les treballadores.

(4) Demanem, també, la quantitat de 36.182,98 euros que s’han deixat de pagar a les treballadores per mitjà de la contractació fraudulenta.

Per tal d’abordar el conflicte, vam presentar una demanda col·lectiva exigint la millora de les nostres condicions i el reconeixement dels nostres drets com a treballadores.

YMCA ha pres represàlies acomiadant totes les signants de la demanda aquest passat setembre a través d’un correu electrònic. Com a conseqüència 11 treballadores ens hem quedat sense feina.

La imatge que vol vendre YMCA és la d’una ONG que treballa pel barri en base a valors com la solidaritat i el compromís. El seu lema és “Ymca sabem ajudar, sabem gaudir” però la seva veritable cara és la d’una associació que explota, precaritza i reprimeix a les seves treballadores per no acatar unes condicions laborals de misèria. Un lema més escaient seria “Sabem explotar, sabem reprimir”.

En el greu context de crisi social i econòmica que vivim, ens diuen que les treballadores hem d’abaixar el cap i acceptar les condicions laborals que sigui; fins i tot que hauríem d’estar agraides per tenir feina. Mentrestant, els drets guanyats per generacions de lluitadores, vaguistes i resistents, desapareixen un rere l’altre. I ens segueixen dient que callem i obeïm.

Nosaltres estem fartes de l’explotació i la precarietat que ens condemnen a vides de misèria. Estem fartes d’acatar, obeir i callar. Ens hem trobat per a organitzar-nos i afrontar els nostres problemes sense intermediaris; ens organitzem per a defensar la vida digna.

Exercim el suport mutu entre treballadores, veïnes, precàries i explotades!

Assemblea de treballadores d’YMCA Barcelona

Més informació: @assembleaYMCA i http://assembleaymca.wordpress.com/

Share this:

Anuncis