[30-31G] Foguerons 2015. Som Mallorca, Som Països Catalans

Com ja va sent tradició, la plaça del Raspall se suma a la celebració gracienca dels Foguerons de Sa Pobla. Organitzat per l’Ateneu Independentista La Barraqueta, per Som Països Catalans i per l’Armadillo, la festa enguany ocuparà un parell de dies. El divendres 30 de gener a dos quarts de 7 de la tarda hi haurà un taller de ball de bot i dues hores més tard una ballada amb la presència del grup de ball de bot de La Barraqueta i la música del grup Exiliats.
L’endemà, el dissabte 31 de gener, les activitats començaran a les vuit del vespre a la plaça de la Vila, d’on s’iniciarà la cercavila oficial. En acabar aquesta, des de la plaça de la Virreina arrencarà la cercavila popular, que acabarà a la plaça del Raspall. A partir de dos quarts de nou les graelles estaran llestes per sopar i, una hora més tard, la música en viu serà la protagonista de la mà dels grups mallorquins Broots (reggae-folk) i Xarxa (ska-rock).

foguerons

Parlament de Foguerons de Gràcia 2015
L’any 1913, Santiago Rusiñol, va definir Mallorca com l’illa de la calma. Ara, però, ens trobam a l’any 2015 i, més de 100 anys després, podem afirmar que de calma, a ca nostra, més aviat poca. Mallorca ha patit, els darrers anys, els pitjors atacs que es recorden: retallades obscenes i miserables, atacs a la nostra llengua i a la nostra cultura, esquarteració del nostre territori, repressió brutal a qui no pensa com qui governa… Accions que han fet que Mallorca i la seva gent haguem dit prou. I diem prou perquè anam plenes de dignitat i memòria, i no pensam oblidar – ni perdonar – el mal que li volen a Mallorca i a la seva gent.

El capitalisme ha deixat un panorama desolador arreu de les Illes: expedients de regulació d’ocupació, ajuntaments endeutats i amb l’aigua al coll, una brutal desinversió en despesa social, un 20% d’atur, més de 70.000 habitatges buits mentre hi han centenars i centenars de gent sense casa, el Parlament balear i ajuntaments infectats de corrupció i corruptors… Un panorama del qual n’és molt responsable el virrei que fa gairebé 4 anys que aguantam: el senyor Bauzá i el seu sèquit retrògrad.

Però davant tanta misèria i incapacitat política hi ha la població illenca, capaç d’oferir alternatives i discursos transformadors, i no només navegar a contracorrent. L’Assemblea de Docents ha estat i és un exemple molt clar de com organitzar-se i plantar cara al govern sense renunciar a un discurs rupturista; la PAH continua fent front i aturant els desnonaments a les Illes; el GOB ha aconseguit més de 16.500 signatures per poder presentar la ILP en defensa del territori; Ona Mediterrània, l’única ràdio en català de Mallorca, continua emetent i oferint programació i informació de qualitat; tot això demostra la bona salut del contrapoder de ca nostra; i, òbviament, cal reivindicar i donar valor a tots els col·lectius, entitats i organitzacions locals, illenques o nacionals que fan feina dia a dia perquè Mallorca sigui un lloc on s’hi pugui viure.

El foc, ben present a les festes de Sant Antoni, sempre és presentat com a element de purificació. Però a Mallorca no és que necessitem purificar-nos, és que necessitam, ras i curt: QUE SE’N VAGIN. Que Bauzá, Company, Riera, Aguiló i companyia deixin de malmetre i destrossar una part dels Països Catalans; que deixin d’embrutar el nom de Mallorca; que deixin d’enfonsar unes Illes que no aguanten més pes. I, això, companys i companyes, només ho aconseguirem lluitant. Demostrem al (des)govern balear que la por ha canviat de bàndol i que la seva dictadura parlamentària té els dies comptats perquè les persones dignes, amb memòria i valentes hem vengut per quedar-nos: ni un pam de terra ni una gota d’aigua per als destructors més grans dels darrers temps!

Aquest govern pagarà
tot el mal que mos ha fet,
i amb molta de mala llet
el poble s’ho cobrarà.
Però avui feim molta festa,
Gràcia ens acull,
volem fer moltíssim trui
i seguir amb la protesta!

Perquè som Mallorca, som Països Catalans!
Visca Gràcia i Visca la terra.

Anuncis