[30 abril] Pensa en roig

L’1 de maig és, des del 1889, la data que la classe treballadora d’arreu ha anat donant-se per tal de sortir al carrer a reclamar els seus drets i, a voltes, un projecte polític emancipatori propi. Tres anys abans, treballadors de Chicago havien patit una repressió brutal en la seva lluita per aconseguir les 8 hores de treball diari i, amb l’objectiu de mantenir el seu record present, un Congrés Obrer Socialista celebrat a París havia acordat que la data de l’inici de la seva vaga quedés marcat al calendari en roig. I la data en qüestió, l’1 de maig, es va anar fent popular, arribant fins als nostres dies.
Avui, quan ja fa massa anys que, des de dreta i esquerra, se’ns pretén vendre la idea que hem deixat enrere el vell paradigma capitalista que dividia la societat en dues classes enfrontades de forma irreconciliable, és més necessari que mai seguir sortint al carrer l’1 de maig per defensar els nostres drets i cridar als quatre vents que aquest sistema és sinònim de mort. Ara bé, si la presència al carrer és indispensable, també ho és seguir pensant en les característiques presents de la lluita de classes, que encara que sigui filla de la del segle XIX, té particularitats que si no sabem mesurar no ens permetran arribar a la majoria, fer possible la revolució tant necessària.
És doncs amb aquest propòsit de combinar la reflexió i la lluita al carrer que encarem l’1 de maig d’enguany, que arranquem amb una jornada de formació que mirarà de posar sobre la taula algunes de les qüestions centrals de la lluita de classes als Països Catalans de principis del segle XXI.

pensa_en_roig

 

Anuncis